Deel 4: Kledingkeuze per klimactiviteit

“Té koud bestaat niet.. slechte kledingkeuzes wel!” Een uitspraak die in vele gevallen zeker waar is! Om je te helpen met deze kledingkeuzes besteedt dit artikel aandacht aan kledingsystemen die je kan gebruiken bij verschillende condities en weersomstandigheden. Hierbij wordt onderscheidt gemaakt in de hoogte waarop je klimt, het seizoen waarin je klimt en de oriëntatie waarin de route zich bevindt (bijvoorbeeld zuid en noord).

Hier is mijn Ether Driclime jack in actie in de zomerroute Puree Astragale (7a+/A0 (6b obl.), 400 mh) op de Aiguille de Sialouze.

Hier is mijn Ether Driclime jack in actie in de zomerroute Puree Astragale (7a+/A0 (6b obl.), 400 mh) op de Aiguille de Sialouze.

Zomer – Middengebergte (tot 3500 m)
In deze categorie kijken we naar kleding die ideaal is voor middengebergte (tot max 3500 m) in de zomermaanden. Voor de bergklimmer is dit vaak ook de hoogte, waarbij we alpien rotsklimmen (of klassieke rotsgraten klimmen). Dit kunnen pure rotstoeren zijn, zoals in de dolomieten en noordelijke kalkalpen, waar de meeste routes tot rond de 2300 tot 3300 meter gaan. Ook kan je denken aan alpiene rotsroutes in het Mt. Blanc massief, Bergell en Urner Alpen, waarvan de toppen vaak rond de 3000 tot 3500 meter liggen en er ook vergletsjerd terrein overbrugd moet worden. Vanwege relatief hoge temperaturen is een middenlaag voor isolatie vaak overbodig en maakt daarom geen onderdeel uit van het kledingsysteem.

Basislaag – Synthetische shirt met korte mouwen: Bij middengebergte verwachten we hoge temperaturen en rotsachtige terrein. De kans is daarom groot dat er veel momenten zullen zijn dat we alleen een basislaag dragen. Een ideale basislaag hiervoor heeft daarom korte mouwen, is duurzaam en comfortabel bij hitte. De voorkeur gaat daarmee uit naar synthetische T-shirts, zoals de Craft Active Comfort. Wil je perse armbescherming voor bijvoorbeeld op de gletsjer of bij veel zon? overweeg dan toch het dragen van lange mouwen..

Shell – Ademende windjack (Marmot Ether Driclime): De Marmot Ether DriClime is de ideale shell voor toeren in deze categorie. De DriClime is een windjack en is de enige kledingstuk op de markt in zijn soort. Wat dit jack zo uniek maakt en anders maakt dan andere windjacks, is de toevoeging van een érg dunne fleece-laag en mesh (gaas) bij de oksels (hier zweet je het meest).
De fleece-laag zorgt ervoor dat de windafstotend buitenlaag niet gaat plakken aan het lichaam en aan de basislaag, vanwege zweet (een middenlaag voorkomt dit bij andere windjacks). Aan de andere kant helpt de fleecelaag ook om zweet op te vangen en af te voeren. Hierdoor kan het jack in theorie ook zonder basislaag gedragen worden, alhoewel dit vanuit praktisch oogpunt niet snel zal gebeuren. De mesh bij de oksels vergroot nog eens het ademend vermogen van de jack. Het resultaat is een windshell die comfortabel blijft bij intensief bewegen en tegelijkertijd veel weerbescherming biedt.
Er is geen andere kledingstuk die je comfortabel houdt bij zó grote scala aan temperaturen en weertypes. Je zal met dit jack al snel merken dat jij je nog comfortabel voelt, terwijl mensen om je heen al lang  kledinglagen hebben moeten aanpassen. Waarschijnlijk de beste kledingaankoop die je kan doen!

Parka – Dunne primaloft jack met capuchon: Voor de frisse ochtenden, noodgevallen, tegenvallend weer of het niet terug zijn bij daglicht, is het verstandig om een jack te hebben die je kan aandoen over de DriClime. De Rab Xenon X Hoody is de ideale parka hiervoor.

Emergency shell – Lightgewicht regenjas (en eventueel broek): Neem voor het geval het toch gaat regenen een lichtgewichte regenjas mee in je tas. De Marmot Essence is een erg geschikte jas hiervoor. Afhankelijk van de waarschijnlijk dat het gaat regenen kan je ook een regenbroek mee nemen. Dit kan een lichtgewichte regenbroek zijn zoals de Marmot essence of de Outdoor Research Helium of een iets zwaarder model met ritsen die het aantrekken vergemakkelijkt.

Broek – Lightgewicht en ademend softshell: Een membraanloze softshell broek tussen de 300 en 500 gram geeft voldoende weersbescherming op deze hoogte en is ademend genoeg voor hoge temperaturen. Extra bescherming patches (zoals kevlar op de enkels en knieën) zullen niet nodig zijn. Om gewicht te besparen is het beter om een simplistische design te hebben met voldoende rek en bewegingsvrijheid. Goede keuzes zijn de Montane Alpine Stretch en de Rab Torque.

Optioneel: Dunne lichtgewicht handschoenen: Mocht je vergletsjerd terrein of sneeuwvelden verwachten, dan is het verstandig om een paar dunne en lichtgewicht handschoenen mee te hebben voor bescherming (bouwmarkt of softshell handschoen met leren binnenzijde).

Taco Lambregts ergens op de Gervasutti pijler van de Mt. Blanc du Tacul (4248 m). Een tocht die vraagt om kleding voor hooggebergte in de zomer

Zomer – Hoogebergte (3500 m t/m 4810 m)
Onderstaande kleding is ideaal voor hooggebergte in de zomermaanden. De kleding zal geschikt zijn bij klassieke hoogtouren in bijvoorbeeld het Zwitserse Wallis of technische hoogtouren zoals bijvoorbeeld in het Mont Blanc Massief.

Basislaag – Shirt met lange mouwen van merinowol (of synthetisch materiaal bij weinig budget): Wanneer je hoger gaat en het kouder wordt, is het verstandig om over te stappen op een shirt met lange mouwen. In wat koudere temperaturen is Merinowol fijn, maar voor de geldbespaarder zijn synthetische shirts ook een prima keuze.

Middenlaag – Dunne fleece met capuchon: Een dunne fleece , zoals de Patagonia R1 en de Black Diamond Coefficient, zorgen ervoor dat je niet oververhit raakt tijdens je tocht. Door de capuchon onder je helm te dragen kan je nog aardig wat warmte uit een dun jack halen.

Shell – Windjack: Een Patagonia Houdini, Rab Windveil of een Arc’teryx Squamish Hoody kunnen afhankelijk van de temperatuur samen met de fleece of alleen met de basislaag gedragen worden. Bij winderig koud weer geeft de capuchon van een windjack in combinatie met die van de fleecejack erg veel bescherming.

Parka – Dunne primaloft jack met capuchon: Net zoals bij middengebergte werkt de Rab Xenon X Hoody erg goed.

Emergency shell – Lightgewicht regenjas: Neem net zoals bij middengebergte een regenjas mee. Bij hooggebergte is een regenbroek met volledige ritsen wel aan te raden, zodat je hem ook makkelijk aan kan trekken wanneer je D-schoenen en stijgijzers draagt.

Broek – Sterk weerbestendige softshell: Koudere en extreme weersomstandigheden op hoogte vragen om een meer robuuste softshell broek tussen de 550 en 800 gram. Dit kan een broek met of zonder membraan. Kevlar bescherming bij de enkels zijn een goede aanvulling om je broek te beschermen tegen stijgijzers. Op basis van eigen voorkeur kan je kiezen voor geïntegreerde gamaschen. Goede broeken in deze categorie zijn de Black diamond Dawn Patrol Lt en de Mountain Equipment Frontier.

Handschoenen: Ideaal hiervoor zijn handschoenen met een leren handpalm en eventueel fleece-isolatie. Afhankelijk van de tocht kies je voor waterdichte of softshell handschoenen (zie artikel over handschoenen. Let erop dat sneeuw in de zomer en in zon al snel kan zorgen voor natte handschoenen. Daarnaast kun je nog een dun paar handschoenen meenemen voor warme temperaturen (zie zomer middengebergte).

Optionele kleding voor grote routes of schaduwwanden (met bivak) boven en rond de 4000 meter (Bijvoorbeeld Walker Pijler, Tournier pijler, Zmuttnase en noordwanden van  de Ailefroide en Pic Sans Noms):

Herfst/Winter/Voorjaar:
Bergklimmen buiten de zomer stelt vaak belangrijke eisen aan je kleding. De temperaturen zijn vaak veel lager en vragen daarom om veel meer isolatie. Het kledingsysteem veranderd niet zo gek veel naarmate de maanden richting de winter gaan of de bergen hoger worden. Wat met name veranderd is de dikte, gewicht en isolatie van enkele kledinglagen.

Basislaag – Shirt met lange mouwen van merinowol (of synthetisch materiaal bij weinig budget): Net zoals bij zomer hoogalpien een shirt van merinowol met lange mouwen of voor geldbesparing een synthetische shirt. De iets dikkere Mountain equipment ecplise zip tee is erg aan te raden.

Eerste middenlaag – Dunne fleece met capuchon: Een dunne fleece zorgt ervoor dat je niet oververhit raakt tijdens bijvoorbeeld een actieve aanloop. Door de capuchon onder je helm te dragen kan je nog aardig wat warmte uit een dun jack halen.

Tweede middenlaag: Een medium dikke fleece zonder capuchon (Patagonia R2 of R3) of een ademend synthetisch jack (Patagonia Nano Air en Outdoor Research Uberlayer) wordt gedragen boven de dunne fleece en onder het windjack.

Shell – Windjack: Net zoals bij zomer hoogalpien een Patagonia Houdini, Rab Windveil of een Arc’teryx Squamish Hoody .

Parka –Primaloft jack met capuchon: De dikte van de Parka wordt aangepast aan het seizoen en de hoogte. Voor niet al te koude condities (watervalklimmen etc.) is de Rab Xenon X Hoodie (370 g) een ideale jas. De Arc’teryx Atom AR Hoody (500 g) en de Mountain Equipment Prophet (510 g) werken erg goed voor koude condities (Mixed en ijs in het voorjaar en herfst). Wordt het echt extreem (Hoogalpien winter en +7000ders) dan kan je denken aan de Patagonia Das Parka (725 g).

Broek – Winddichte softshell: Net zoals bij zomer hoogalpien een meer robuste softshell broek tussen de 440 en 800 gram, met kevlarbescherming bij de enkels, eventueel een membraan en geïntegreerde gamaschen. Bij koude omstandigheden kan een softshellbroek met fleecevoering ter isolatie ook een optie zijn en zorgt ervoor dat je een minder warme thermo-ondergoed hoeft te dragen. Een erg goede keuze is de Patagonia Kniferidge.

Thermo-ondergoed: Vroeg in de herfst, laat in het voorjaar of bij watervalklimmen, kan merinowol warm genoeg zijn. Voor alle andere situaties is een relatief dikke broek van rekbare fleece (polartec powerstretch) geschikter, zoals de Rab power stretch bib en de Montane power up Pro. Nog warmer is de Patagonia Nano-air light (266 g) en bevat synthetische vezels.

Balaclava: over het algemeen zal een dunne balaclava (wol of synthetisch) voldoende zijn. Mocht je echter geen capuchons gebruik, dan is het aan te raden om een fleece windstopper balaclava (met eventueel gezichtmasker) te gebruiken voor extra warmte en weersbestendigheid.

Optioneel – Waterdichte shell: Wanneer je druipende watervallen/ijs of temperaturen rond de 0°C verwacht, is het verstandig om een waterdicht laag mee te hebben.

Optioneel – Gezichtsmasker: Wanneer je onderweg bent in extreme omstandigheden (Hoogalpien winter en +7000ders), zal het ook nodig zijn om je gezicht te beschermen tegen bevriezingsverschijnselen. Een ideale kledingstuk hiervoor is de Face Mask van Outdoor Research.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.