Deel 5: Tips voor kleding kopen

Misschien heb je ondertussen mijn artikelen over kleding gelezen en heb je ondertussen een hele nieuwe verlanglijst aan kleding. Wil je deze kledingstukken in Nederland kopen? De kans bestaat dat je van een koude kermis thuis komt. Het beperkte assortiment met vaak hogere prijzen van vele outdoorwinkels maken het lastig om de juiste kleding te kopen. Is er dan geen andere optie? Jazeker!

Webwinkels in het buitenland: De afgelopen jaren zijn er al een aantal redelijk voordelige webwinkels voor klimmateriaal en –kleding in Nederland verschenen. Toch zal je voor de beste prijzen en een groot assortiment vaker terecht moeten bij buitenlandse webwinkels (geldt meer voor kleding dan klimmateriaal). Met name de beschikbaarheid van bijvoorbeeld goede kleding, specialistisch klim- en skimateriaal en slaapzaken is erg beperkt in Nederland. Duitse webwinkels hebben vaak een goed aanbod en voordelige prijzen en vragen om geringe verzendkosten. Een aantal van deze Duitse webwinkels hebben tegenwoordig ook een ‘.nl’ extensie om hun site aantrekkelijker te maken voor onze markt (bijvoorbeeld Bergfreunde.nl en Bergzeit.nl).

Kleding voor de beste prijzen vinden: Misschien heb je al één of meerdere producten in gedachten die je graag zou willen hebben. Wellicht wil je die producten dan ook vinden voor de laagste prijs. Gelukkig is er een makkelijke manier om alle prijzen die de webwinkels vragen voor jouw product op een rij te krijgen. Eén mogelijkheid is om de productnaam te googlen. Vervolgens klik je de ‘shopping’ functie aan. Vergeet niet de producten op prijs te selecteren. Voor een volledig overzicht kan het ook vaak de moeite waard zijn om Duitse markt te verkennen. Vooral als het gaat om een product die niet makkelijk verkrijgbaar is. De website ‘www.idealo.de‘ is de grootste prijsvergelijkingssite van Duitsland en is ideaal voor het zoeken van bergsportkleding en klimmateriaal.

Hoe weet ik wat goede kledingproducten zijn?: Mijn kledingartikelen geven al een beeld van een aantal goede producten. Om een breder beeld te krijgen van goede kleding is, is de website www.outdoorgearlab.com ‘the place to be’. Geen andere website geeft zo’n duidelijke beeld van wat (volgens hun) de beste kledingstukken zijn per productgroep. Daarnaast geeft de site ook de nodige informatie (onder ‘Buying advice’) om een weloverwogen keuze te maken. Last but not least, kan je op de site ook tal van interessant artikelen vinden over materiaal en kleding. Één nadeel is wel dat de website voor Amerikaanse markt is opgericht. Hierdoor komt het voor dat Amerikaanse producten staan beschreven die niet op de Europese markt verkrijgbaar zijn. Andersom zijn er Europese merken die niet op de site staan beschreven. Desalniettemin is het merendeel van de beschreven producten op de site wel degelijk verkrijgbaar in Duitsland.

Hoe zorg ik voor de juiste maat kleding?: Lastig natuurlijk.. Je weet welk product je wilt hebben, maar niet welke maat. Gelukkig geven bijna alle fabrikanten een maattabel op hun site weer, waarmee je de maten van je kledingstuk kan vinden die passen bij welke lichaamsafmeting. Daarnaast geven ze weer hoe jij je lichaamsafmetingen moet bepalen. Dus, pak een meetlint en ga aan de slag! Wanneer je geen maten kan vinden op de website van de fabrikant, kun je deze maattabellen vaak wel alsnog vinden bij webwinkels. Heb je dan nog steeds moeite om tussen twee maten te kiezen? Je behoudt altijd de mogelijkheid om twee maten te bestellen en één maat terug te sturen (binnen 14 dagen tot een maand). Bij buitenlandse webwinkels moet je hiervoor nog een klein bedrag aan verzendkosten neerleggen.

Uiteraard bieden maattabellen niet altijd de uitkomst. Handschoenen hebben hier een last van, en ook schoenen zijn lastig om zonder voorkennis via Internet te kopen. Sommige klimmers lossen dit op door het gewenste kledingstuk al reeds een keertje te hebben gepast in een winkel.

Zijn er goede ‘normale’ winkels?: Naast webwinkels zijn er ook een aantal winkels met een goede prijsvoering en assortiment. Een klassiek voorbeeld is de Decathlon (www.decathlon.nl). Alhoewel je niet moet verwachten dat je bij de Decathlon het beste van het beste kan kopen, hanteren ze er een erg goede prijskwaliteit verhouding en zijn ze érg budgetvriendelijk. Ze verkopen met name hun eigen huismerken (Quechua en Simond) en weinig A-merken. Ondertussen vind je al veel Decathlons in Nederland, en ook Frankrijk staat er mee vol. Een goede winkel met A-merken is de Vieux Campeur (www.auvieuxcampeur.fr). In Frankrijk zijn meerder Vieux Campeurs te vinden, waaronder eentje in de buurt van Chamonix.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.