Nooit meer vallende klimschoenen

De afbeelding geeft het elastiek weer met een koordstopper

De afbeelding geeft het elastiek weer met een koordstopper

Je bent in de Alpen en je hebt besloten een mooie alpien rotsklimtoer te maken. Naast dat de tocht lekker lang mag zijn, wil je ook wel wat uitdaging en kies je voor een mooie technische beklimming. Op de camping besluit je er toch voor om de toer te doen met je ‘performance’ klimschoenen in plaats van de ‘super comfortabele slofjes’. Je weet namelijk dat er veel kleine treetjes zijn waar je op moet kunnen staan. Je hebt de helft van de tocht er op zitten en dan krijg je een stevige lengte met veel plaatklimmen. De lengte wordt een zware sessie voor de benen en voeten. Op de standplaats zijn de kuiten volledig verzuurd en je hielen en tenen voelen volledig afgekneld. Het enige waar je aan kan denken is het uitdoen van die verrekte schoenen! Je besluit alleen de schoenen van je hielen af te schuiven, omdat je ze niet wil laten vallen. Tijdens het zekeren van je partner heb je nog steeds pijn aan je voeten. Je gaat even beter staan en in een flits zie je de schoentjes van je voeten afvallen, de diepte in. Wat nu!

Mij is deze situatie vroeger bijna paar keer voorgekomen, maar wist ik door snelle reflexen altijd een vallende schoen te voorkomen. Wel wist ik dat ik hier wat aan moest doen. Een vallende schoen zou immers rampzalig zijn. Gelukkig vond ik een simpele oplossing, waardoor ik voortaan altijd mijn klimschoenen stres vrij en zonder gedoe uit kon doen op de standplaats: het enkellusje.

Het enkellusje:
Een enkellusje voor je klimschoenen is niets ander dan een dun stuk elastiek met een koordstopper. Een voorbeeld hiervan is te zien in de afbeelding hiernaast. Zowel het elastiek als de koordstopper worden vaak verkocht bij ‘doe-het-zelf-zaken’ en outdoorwinkels. Voor het bouwen van het enkellusje, vouw je het elastiek dubbel en schuif je de koordstopper er overheen. Vervolgens bind je de uiteinden van het elastiek af met een zaksteek. Het elastiek verbind je aan de klimschoenen met een ankersteek. De ankersteek wordt gelegd in het lusje aan de achterzijde van je klimschoen. Het enige wat nog rest is het elastiek om je enkels heen schuiven en de koordstopper aanschuiven totdat het strak om je enkel heen zit. Nu kan je op de standplaats lekker comfortabel je schoentjes laten bungelen aan de enkels.

Belangrijk is om bij de aankoop van het elastiek een lengte nemen die groter is dan nodig. Je zal het elastiek vervolgens zelf op maat moeten maken. Zorg hierbij dat de beenlus net lang genoeg is om de schoentjes soepel aan te kunnen trekken. Kijk alleen wel uit dat het enkellusje niet te lang wordt of het zal in de weg gaan zitten. Zorg bij het inkorten van het elastiek dat je de uiteinden dicht brandt. Hiervoor kan je een keukenmes onder de vlam van je gasfornuis houden om vervolgens daarmee het elastiek door te snijden (er blijven plastic resten achter op het mes, die je er niet meer af krijgt). Hieronder is in de afbeelding te zien van een paar klimschoenen met een enkellusje.

Zie hier de klimschoenen met het enkellusje

Zie hier de klimschoenen met het enkellusje

2 Comments

  1. Werkt als een trein, super tip!

  2. Benne de Bakker

    Top idee Sytse! Toevallig vond ik in een oude jas nog een mooi stuk elastiek en koordstoppers, dus ik heb ook maar gelijk een setje gemaakt. De andere artikelen zijn trouwens ook erg interessant om te lezen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.